Participatie vergroot arbeidsproductiviteit, verlaagt kosten, versterkt innovatie, trekt talent aan, overbrugt de kloof tussen strategie en uitvoering en zorgt voor minder intern gedoe.

Participatie

Bij participatie krijgen management en medewerkers de ruimte om hun kennis en kunde in te brengen. Door hen te vragen om een reactie, advies, coproductie, een ontwerp, besluitvorming of regie.

Dit zorgt ervoor dat zij zich gewaardeerd weten, eigenaarschap nemen, kennis delen en veranderingen dragen.

Participatie kan worden ingezet bij bijvoorbeeld het selecteren van IT, het aanpassen van arbeidsvoorwaarden, bezuinigen, verbeteren, innoveren, herontwerp van de organisatie en het aanscherpen van de organisatiestrategie.

Organisaties die goed zijn in participatie hebben een grote voorsprong op de rest.

De arbeidsbevolking groeit niet meer; slimmer werken moet daarom leiden tot een hogere productiviteit.
— Financieel Dagblad, 1 november 2024

Floreren of achterblijven?

Het wordt steeds moeilijker om medewerkers echt te betrekken. Waarom? Door krapte op de arbeidsmarkt en uiteenlopende persoonlijkheden. Dat wordt versterkt door niet-helpende gewoontes, complexe structuren en belemmerende formele en informele beloningssystemen. Ook speelt weerstand tegen verandering een grote rol. Veroorzaakt door bijvoorbeeld het uitblijven van verbetering, beperkende gedachten en oud zeer.

Onbetrokken medewerkers schaden de organisatie. Waarom? Meer eilandvorming, interne strijd, verspilling, kosten, ziekteverzuim, personeelsverloop. En minder innovatie, verbetering, continuïteit, productiviteit, kwaliteit, passende sollicitanten.

Wij doorbreken de negatieve spiraal.

Onze oplossingen

Participatie brengt succes. Wij willen u helpen om dat succes te versnellen.

Succesvolle participatietrajecten

Wij leveren een maatwerkplan en u voert uit. Of wij voeren ook uit.

Gereed en gemotiveerd leiderschap en talent

Wij leveren maatwerk trainingen, coaching en inspiratiesessies.

Participatieve organisatie

Wij leveren een maatwerk aanpak en u voert uit. Of wij voeren ook uit.

Onze oplossingen zijn gebouwd op 5 pijlers voor het versterken van een participatieve organisatie.

Fundament

Onze belofte: theorie én praktijk

Wij leveren een vaste set producten gebaseerd op onze diepgaande kennis, jarenlange ervaring en bewezen frameworks en instrumenten. Onze focus zorgt ervoor dat wij hoogwaardige producten leveren. Binnen deze producten leveren wij maatwerk. Daardoor brengen wij duurzame resultaten en succes.

Zo bevat onze training een kader voor participatie, voorbeelden uit de praktijk, instrumenten, templates. Tegelijkertijd nemen we de tijd om dit toe te spitsen op uw eigen organisatie. Deelnemers lopen niet weg met een standaardmap, maar met toegepaste kennis zodat zij direct zelf aan de slag kunnen.

Léon heeft ons meer bewust gemaakt van onze eigen gedragspatronen. En de positieve én negatieve impact die dit heeft op de organisatie. Dankzij zijn scherpe focus en doordachte aanpak werd een complex onderwerp toegankelijk. Zijn positieve en vrolijke manier van werken maakte dit voor ons als MT een prettig en leerzaam proces.
— Ron Koekebakker, senior manager ProRail

Enkele opdrachten

Organisatieparticipatie werkt zowel voor de publieke sector - op nationaal, provinciaal, gemeentelijk, ZBO niveau - als voor profit organisaties. Voornamelijk in de financiële en adviessector.

  • Ron Koekebakker, senior manager ProRail: “Léon brengt inzicht en verandering. En hij doet dat op een hele prettige en toegankelijke manier”.

    ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. Binnen ProRail valt de directie Verkeersleiding, die zorgdraagt voor de coördinatie van het treinverkeer en incidentbestrijding. Bij deze directie werken ongeveer 1.500 mensen.

    Wij zijn gevraagd om binnen de directie Verkeersleiding een nieuwe impuls te geven aan organisatieparticipatie.

    Samen met stafmedewerkers hebben we onderzocht welke belemmerende en succesfactoren binnen de directie aanwezig zijn. Op basis hiervan stelden we een advies op om participatie verder te versterken.

    Daarnaast identificeerden we dominante gedragspatronen. Dankzij workshops met het senior management, middelmanagement, teamleiders en stafmedewerkers hebben meer dan 200 participanten meer dan 1.000 patronen aangedragen.

    Deze patronen hebben we teruggebracht tot vier clusters. Het senior management van Verkeersleiding heeft, op ons advies, één cluster gekozen. Wij begeleidden het MT om de positieve kanten van dit patroon te versterken en de belemmerende kanten te minimaliseren.

  • In Nederland was behoefte aan het versterken van kennis en toezicht. Daarom werd een nieuw overheidsorgaan gecreëerd door stukjes en beetjes van andere bestaande organisaties samen te voegen. Het resultaat was op punten niet goed. Productiviteit en kwaliteit gingen omlaag. Mensen begonnen zich steeds meer geïsoleerd te voelen. Teams vielen uit elkaar.

    Ik adviseerde en coachte senior management op het gebied van strategie, doelen stellen en business alignment.

    Ook introduceerde ik waardestromen die 7 teams/ 175 teamleden en teammanagement in staat stelden om transformationele veranderingen door te voeren en om impact op te schalen. Voornamelijk op basis van Design Thinking, Agile en Lean principes. 

    Om het organisatorische veranderingsvermogen toekomstbestendig te maken, begeleidde ik het IT/innovatieteam in hun reis naar een meer proactieve en open mindset, een organisatieadviesrol en een prominentere plek in de organisatie.

  • Teams werden gedwongen een agile manier van werken te omarmen. Dat paste slecht bij het werk en de context. Bovendien werden klanten en leveranciers, met zeer beperkte afstemming, gevraagd hetzelfde te doen. In het algemeen was het vertrouwen bij het team en andere sleutelspelers laag.

    Ik heb de relatie tussen belanghebbenden hersteld en versterkt. Zowel op team- als op managementniveau.

    Ook heb ik een passende manier van werken geïntroduceerd, verschillende belemmeringen weggenomen, oplossingen aangedragen voor meerdere escalaties en de IT-infrastructuur toekomstbestendig gemaakt.

    De productiviteit, betrouwbaarheid, samenhang en motivatie van de teams zijn sterk verbeterd. Het aantal escalaties daalde aanzienlijk.

  • Het college van burgemeester en wethouders worstelde met de rapportage over politiek gevoelige projecten. Door onderliggende organisatorische problemen waren de rapportages aan de gemeenteraad te laat, onvolledig en onnauwkeurig. Dit leidde tot een groeiende kloof tussen college en raad. Met verkiezingen voor de deur was dit een onwelkome situatie voor de collegeleden.

    Ik heb rapporten gedigitaliseerd, de onderliggende processen gestroomlijnd en de taken en verantwoordelijkheden vereenvoudigd.

    Hierdoor daalde de benodigde tijd om het verslag te actualiseren van 4 weken naar 2 dagen en ging de kwaliteit drastisch omhoog. Het wantrouwen maakte plaats voor een open communicatielijn tussen college en raad. De digitalisering en gestroomlijnde processen wonnen een nationale prijs voor de beste innovatie in het publieke domein.

  • Een Nederlands adviesbureau slaagde er niet in grote aanbestedingen binnen te halen. Ze hadden een nieuwe commerciële strategie nodig om een concurrentievoordeel te behalen. Ondanks verschillende pogingen lukte het niet. De tijd drong.

    Samen met het senior management heb ik de strategie van de organisatie aangescherpt. Deze gebruikten we als basis voor stakeholder management, effectieve samenwerking en kwaliteitsmanagement.

    Het resultaat was een duidelijke focus op toekomstige acties, een versterking van de kwaliteit en een toename van het aantal succesvolle aanbestedingen. Deze combinatie leidde tot lagere kosten en hogere omzet.